De overheid heeft grote plannen op tafel liggen die binnen de vastgoedbranche de gemoederen aardig bezighouden. Namelijk plannen over de toekomst en de te verwachten ontwikkelingen op het gebied van vastgoed. Zo heeft de overheid ambitieuze plannen dat Nederland in 2050 een volledige energieneutraal gebouwde omgeving moet hebben. Dit is naar voren gekomen tijdens de Klimaattop in Parijs over een nieuw klimaatverdrag.
Energieneutraal bouwen
Om dat doel te behalen, mag er vanaf 2020 alleen nog maar energieneutraal worden gebouwd. De focus komt na 2020 dus te liggen op bestaande bouw. Bestaand vastgoed wordt dus getransformeerd. Denk bijvoorbeeld aan de transformatie van een oud kantoorpand naar een woning. Dit gaat dan om een woning die voldoet aan de nieuwste eisen. Een positieve ontwikkeling waar – door middel van economische groei – veel bereidheid voor te vinden is.
Verplicht energielabel C
De energieslurpende kantoren staan hoog op de agenda bij de overheid. Zo mag vanaf 2023 geen enkel kantoor meer gebruikt worden met een energielabel slechter dan label C. Daarom is van het van belang dat eigenaren inventariseren welk energielabel hun pand nu heeft. Dat kan met een EPA-U maatwerkadvies. Vervolgens moet er voor 2023 geïnvesteerd worden in noodzakelijke renovaties.
Passende subsidiekansen
Om te voldoen aan de nieuwe eisen voor vastgoed, heeft duurzaam investeren de komende jaren prioriteit. Gelukkig komt de overheid ons daarin tegemoet in de vorm van subsidie. Link toevoegen wellicht van de subsidie mogelijkheden.
Passende financieringsmogelijkheden
Banken zijn erg terughoudend in het financieren van vastgoed met een slechter energie label C. Indien er een goed onderbouwt plan is om het object te verbeteren zijn er in sommige gevallen wel mogelijkheden. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact op met de specialisten van 123Vastgoedfinanciering.